Afscheid VVD Gemeenteraadslid Marcel Leferink

30 maart 2018

Tijdens de raadsvergadering van  28 maart j.l. werd afscheid genomen van een aantal raadsleden waaronder VVD-er Marcel Leferink.

Na een lange carriere in de politiek, waarvan 4 jaar als Gemeenteraadslid in Bronckhorst, heeft Marcel Leferink besloten meer tijd vrij te maken voor zijn familie en zich daarom niet meer herkiesbaar te stellen voor de nieuwe raad. Dit zal zeker niet betekenen dat Marcel niet meer maatschappelijk actief zal zijn.

Na de raadsvergadering hield fractievoorzitter Ton van Linder in wat beslotener kring een mooie afscheidsspeech, die wij u niet willen onthouden:

“Vier jaar geleden kwam Marcel, net als ik, in de VVD fractie. Wij ontmoetten een wat bedrukte stemming, omdat men zich op een zijspoor gezet voelde. Na een fase van “storming”, zoals dat in teambuilding heet, namen we ons voor die stemming om te buigen om als fractie positief en kritisch te gaan opereren.  Voor dat kritische heb je wel deskundigheid nodig  en voor dat positieve is relativeringsvermogen belangrijk, heb je een goede sfeer nodig en is ook humor onontbeerlijk. Marcel heeft aan die ombuiging een meer dan  ruime bijdrage geleverd. We gaan daarom Marcel missen.

We gaan zijn deskundigheid missen. Als geen ander wist hij bij belangrijke thema’s de vinger op doorslaggevende details te leggen en op wetten en regels. Zo kon hij ons en mensen met vragen vaak goed de weg wijzen en waar nodig over administratieve drempels heen helpen. Daarbij was zijn gave om op een informele wijze snel contact te maken met burgers, maar ook met collega’s een niet te onderschatten factor.

Vergis je niet, zijn vurigheid maakte hem tot, wat we in de sport, een “bijter” noemen. Eenmaal vast aan een dossier, liet hij niet meer los, voordat het naar zijn tevredenheid was opgelost. Daarbuiten, altijd positief, altijd in voor een grap, nooit om een praatje verlegen, maar ook nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken en altijd bereid tot een muzikale bijdrage, want muziek, feesten, dansen en mensen in het ootje nemen is zijn lust en leven. Meer dan eens deed Marcel mij denken aan Tijl Uilenspiegel of zoals wij vroeger ook wel in Brabant zeiden, aan Bartje Poep met zijn schelmenstreken, maar altijd met een serieuze achtergrond.

Vandaag ook weer. Hij wilde eigenlijk niet in het pak, maar in zijn hobbypak, het motorpak. De hobby die hem zoveel plezier gaf, maar ook een zorg, die hem mede deed besluiten vandaag afscheid te nemen. Het motorpak demonstreert ook, dat hij bij alle dossiers loyaal was aan de fractie, met één enkele uitzondering, de motorkwestie. Vandaag verliezen wij niet zomaar een fractielid; wij verliezen een maatje. Marcel bedankt. In Oostenrijk heb ik een spreekwoord geleerd. “Wat is leven? Leven is alles wat niet normaal is in het leven”. Marcel voor jou is veel niet normaal. Geniet daarom nog lang van het leven.