Na zijn pensionering is Geert Jan Oosterhuis inmiddels al 12 jaar actief voor de VVD in de gemeenteraad. Voorheen als raadslid en nu als commissielid. Hij houdt zich met plezier bezig met een diversiteit aan onderwerpen, maar het goede onderhoud van de openbare ruimte ligt hem na aan het hart. Hij is vrijwilliger bij de Vereniging Kleine Kernen in Gelderland en in de buurtbemiddeling. In het verleden was voorzitter van de tennisvereniging en van de Hengelose Schutterij Eendracht Maakt Macht. Hij is momenteel voorzitter van de Hulpdienst Hengelo-Keijenborg.

Als Geert Jan niet actief is in Hengelo en omstreken, dan is hij wel te vinden op het wad. Voor wie daar de weg weet. Geert Jan wel, want hij is hoofdgids bij de Stichting Wadloopcentrum Pieterburen en begeleid regelmatig groepen in een avontuurlijke tocht in de natuur. Dat is geen toevallige hobby, want hij is geboren in het Groningse Sellingen. Geert Jan is al bijna 50 jaar getrouwd met Marchien. Samen hebben ze drie kinderen en vijf kleinkinderen. Ondanks hun beider drukke agenda’s, maken samen gaan ze graag tijd voor tripjes met de camper in binnen- en buitenland.

Geert Jan heeft na zijn studies in de Weg- en Waterbouwkunde en Bedrijfskunde onder andere gewerkt als Hoofd Openbare Werken. Mede vanuit die ervaring heeft hij een uitgesproken opvatting over de rol van de overheid: “Een gemeente moet zorgen voor die de zaken in een gemeenschap die niet efficiënt door inwoners zelf geregeld kunnen worden. Dat zijn altijd zaken zoals het beheer van de openbare ruimte en de cruciale sociale voorzieningen. Dat zijn soms zaken zoals coördinatie van activiteiten of afstemming van belangen. Een gemeente moet terughoudend met zaken die prima door mensen zelf in onderling verband geregeld kunnen worden. Bijvoorbeeld alles wat in verenigingsverband wordt opgepakt.”