Zijn boerderijwinkel De 4Akker in Vierakker is wijd en zijd bekend. Twintig jaar geleden startte Herman Eskes en zijn vrouw Mirjam als echte pioniers een boerderijwinkel waarin zoveel mogelijk producten van eigen land direct gekocht kunnen worden door de consument. De eieren, asperges en aardbeien komen van hun eigen land en daarnaast hebben Herman en Mirjam er een volledig assortiment producten die rechtstreeks van de producent komen. Inmiddels heeft dochter Maaike de winkel in Vorden onder haar hoede.

Herman is geboren en getogen ‘Vierakkernees’. Hij heeft zich altijd bezig gehouden met vernieuwing van het boerenbedrijf, niet alleen op het eigen erf maar ook voor vele initiatieven van en voor anderen op het gebied van plattelandsontwikkeling. En meer dan dat. Het werk op de boerderij heeft hij altijd willen combineren met activiteiten buitenshuis. Natuurlijk als vrijwilliger bij de vele buurtactiviteiten in Wichmond-Vierakker, in diverse bestuursfuncties en in een lange loopbaan bij de vrijwillige brandweer.

Hij gaat regelmatig naar muziekfestivals of ergens een nieuw ‘bandje kieken’ en fietst met zijn de wielerclub Vorden lekker de kop leeg. Zo doet hij ook weer inspiratie op over het buitengebied. Herman kijkt namelijk graag verder dan zijn eigen erfgrens: “Het is een fantastisch bestaan als boer, maar je bent veel op je eigen erf en je eigen land bezig. Ik heb altijd de behoefte gehad om er iets buiten te doen. Dat houdt mij scherp als agrarisch ondernemer en ik denk dat ik ook wat bij kan dragen vanuit mijn ervaring als boer.”

Herman wil graag zijn energie, zijn kennis en zijn ervaring inzetten voor een mooi en energiek Bronckhorst. Hij ontdekte vier jaar geleden al in de cursus “Politiek actief”dat het wel bij hem zou passen om voor de gemeenteraad actief te zijn. Hij heeft ook een tijdlang de fractievergaderingen van de VVD bijgewoond, maar had eerder te weinig tijd naast zijn bedrijf om er echt voor te gaan. Hij heeft nu de nieuwe ontwikkelingen voor zijn bedrijf op de rit staan en wil zich inzetten voor de lokale politiek: “Het zijn roerige tijden voor boeren en ik vind het belangrijk om ook lokaal op een goede manier aan de toekomst van de landbouw te werken. Juist in een plattelandsgemeente als Bronckhorst moet dat een topprioriteit zijn”.