Met zijn vrouw en hond woont Miguel Mendes de León in het buitengebied van Velswijk. Hij is dertig jaar geleden van Maastricht naar de Achterhoek verhuisd voor een nieuwe baan. Hij vindt de Maastrichtse en de Achterhoekse levenswijze op elkaar lijken: doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg. In het zuiden was hij gewend aan fijne contacten met de buren en hij heeft ontdekt dat hier zo mooi Naoberschap heet. Vijf kinderen zijn inmiddels het huis uit voor studie en werk, maar ze zijn regelmatig thuis te vinden voor de sfeer van het platteland. Ook Miguel vindt daar inspiratie voor zijn werk.

Voor internationaal opererende multimediale uitgeverijen die gespecialiseerd zijn in de huisdieren- en tuinbouwsector is hij verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten. Hij doet dat als ZZP-er vanuit zijn kantoor aan huis. Als start van zijn werkdag gaat hij ’s morgens vroeg wandelen met zijn hond. Hij krijgt dan vaak een ingeving die hij dan in zijn werk of verenigingsactiviteiten kan oppakken. Voor sommige ideeën moet je bij de politiek zijn. Een sluimerende ambitie om zich daarvoor in te zetten heeft hij nu omgezet in actie. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is hij kandidaat voor de VVD.

Miguel wil zich inzetten voor een bruisend platteland: “Ik vind het mooi te zien hoe meerdere gezinnen bij elkaar blijven wonen en over en weer (mantel)zorg verlenen. Ik vind het ook belangrijk dat iedereen economisch actief kan zijn op het platteland. Of dat nou werkend vanuit huis is, of als bedrijf. Ik vind dat een sterk punt van het buitengebied in onze gemeente, dat daar ruimte voor is.” Miguel is onder de indruk van de vele nieuwe initiatieven die op het platteland tot stand komen en die hij op zijn werk en in Bronckhorst ziet langskomen. Cruciaal is dat je goede mensen hebt om innovaties tot stand te brengen. Hij ziet dat voor leerlingen in het beroepsonderwijs genoeg werk te vinden is in de Achterhoek en hij ziet ook graag de hoger opgeleide jongeren terugkomen naar Bronckhorst. Daarmee ontstaan als vanzelf nieuwe kansen voor het ontplooien van economische en culturele activiteiten.

In Maastricht is hij gaan roeien en ontdekte al gauw dat dit zijn sport is. “Tijdens het roeien kom ik los van de wereld en vergeet ik de tijd. Het liefst ’s morgens vroeg bij het krieken van de dag in mijn skiff op de Oude IJssel. Dit is elke keer weer een geschenk.” Als tegenhanger van deze fysieke inspanning, bridget hij wekelijks in clubverband.

Miguel's spotje Lees meer