Bronckhorst blijft goed, wordt beter.

Willem Buunk is wethouder financiën, economische zaken, erfgoed en invoering van de Omgevingswet. In de regio is hij lid van de Achterhoek Board met aandachtsthema’s Innovatie, Onderwijs & Arbeidsmarkt en trekker van de Achterhoek Monitor. Voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 is hij VVD lijsttrekker: “Ik heb er veel zin in om met onze kiezers in gesprek te gaan. Ook de komende vier jaar wil ik er met een sterke nieuwe fractie voor gaan om zoveel mogelijk van ons verkiezingsprogramma te realiseren. Voor onze inwoners en ondernemers. En voor een sterk Bronckhorst”.

In 2018 werd Willem wethouder op voordracht van de VVD fractie. In die rol geeft hij uitvoering aan de ambities van het coalitieakkoord dat de VVD na de vorige verkiezingen met Gemeentebelangen en GroenLinks sloot. Het versterken van het ondernemersklimaat is een van die ambities waar hij mee aan de slag is gegaan. Veel plezier beleeft hij aan de werkbezoeken aan bedrijven in Bronckhorst. Willen hierover: “Er zijn zoveel mooie bedrijven in onze gemeente waar je van de buitenkant geen idee hebt wat voor moois binnen gemaakt wordt. Kwalitatief hoogwaardige producten met goede service aan de klant en zoveel slimme innovaties die we als samenleving nodig hebben. Onze ondernemers zijn veel te bescheiden. Daardoor is er eigenlijk ook te weinig waardering voor hun werk”.

Direct na zijn aantreden als wethouder heeft Willem een team van accountmanagers voor ondernemers ingesteld. Zij onderhouden gestructureerd contact tussen de gemeente en bedrijven. Bij het ontrollen van de coronacrisis bleek hoe nuttig dat is, omdat het mogelijk was snel contact op te nemen met bedrijven die ondersteuning nodig hadden. Daarnaast worden goede resultaten geboekt met deelname van bedrijven uit Bronckhorst aan regionale innovatieprojecten, met het zoeken naar ruimte voor bedrijfsuitbreiding en met de herstructurering van industrieterreinen. “Als wethouder ben ik ook verantwoordelijk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ondanks de coronacrisis lukt het om steeds meer mensen aan een werkplek te helpen, ook omdat we veel gemotiveerde ondernemers hebben die iets extra’s willen doen voor de samenleving”.

De ambities waar hij zich als wethouder voor inzet, zijn hem vertrouwd vanuit zijn werk en eerdere politieke activiteiten. Voordat hij wethouder werd, werkte hij als wetenschappelijk onderzoeker en adviseur in het omgevingsbeleid. In de tijd dat hij in Utrecht woonde heeft hij acht jaar voor de VVD in de gemeenteraad gezeten. Landelijk was hij in de VVD actief als voorzitter van het thematisch netwerk Mobiliteit en Leefomgeving dat inhoudelijk adviezen geeft aan de Tweede Kamerfractie. “Ik vind het een unieke situatie om nu in mijn eigen gemeente als bestuurder de goede dingen te kunnen realiseren. Ik ben trots op de nieuwe Omgevingsvisie waarin we ruimte maken voor uitbreiding van bedrijven en voor woningbouw in alle 44 dorpen en buurtschappen in Bronckhorst.”

Willem is geboren en opgegroeid in Hoog-Keppel en zijn ouders wonen tegenwoordig in Hummelo. De familie Buunk komt uit Zelhem van boerderij De Pol, de plek waar nu de gelijknamige sporthal staat. Willem woont in het buitengebied van Steenderen met zijn vriend William, drie honden en een kat. Sport is onmisbaar in zijn leven. Hij fietst, rent, zwemt en schaatst graag, maar het meeste plezier heeft hij in roeien. Dat doet hij op de Oude IJssel bij roeivereniging De Ank die in Doetinchem is gevestigd bij de jachthaven.

“Roeien is echt mijn uitlaatklep. Dat doe ik al dertig jaar. Of ik nu in een ploeg roei of alleen in de skiff, het is zo lekker om altijd op zoek te blijven naar de perfecte haal en het perfecte ritme. En het is een echte buitensport. Heerlijk!

Willem's spotje Lees meer