Ondernemers en verenigingen moeten ook in 2023 informatie kunnen verspreiden onder inwoners

  1 juni 2022

De gemeente moet ondernemers en verenigingen beter informeren over het nieuwe beleid voor reclamedrukwerk, zodat zij zich daarop kunnen voorbereiden. Dat heeft de VVD geëist in de raadsvergadering van 25 mei.

Vanaf 1 januari 2023 wil de gemeente de “Ja-sticker” invoeren voor de brievenbus van inwoners die graag ongeadresseerd reclamedrukwerk ontvangen. De maatregel moet voorkomen dat mensen ongewenst drukwerk ontvangen dat direct in de oud papierbak verdwijnt.

De VVD maakt zich zorgen dat de ondernemers en verenigingen die gedrukte informatie verspreiden onvoldoende op de hoogte zijn van het gewijzigde beleid.

De VVD komt op voor de belangen van lokale ondernemers en verenigingen omdat er over het nieuwe beleid niet overlegd was door de gemeente. Woordvoerder Gerbert Tiecken: “Het is natuurlijk prima om ongewenste drukwerk te verminderen. Maar de gemeente moet wel oog hebben voor mensen die graag gewaardeerde huis-aan-huis bladen lezen en de bijlages met reclameboodschappen en andere informatie willen ontvangen. Vooral voor oudere mensen is dit een belangrijke bron van informatie. Ook willen huishoudens met een bescheiden inkomen weten waar acties of aanbiedingen te vinden zijn. Ondernemers moeten tijdig hun communicatiebeleid kunnen aanpassen op de nieuwe richtlijnen. De VVD vindt dat belangrijk.”

De VVD heeft bij de wethouder dan ook de harde toezegging afgedwongen voor zowel een zorgvuldige invoering voor ondernemers als duidelijkheid over de stickers voor de inwoners. De VVD heeft ook gevraagd om de “Ja-stickers” voor en na 1 januari 2023 op diverse plekken beschikbaar te stellen aan inwoners.