VVD blij met restauratie station Vorden

 30 november 2021

Met een bijdrage van de gemeente Bronckhorst kan station Vorden gerestaureerd worden. De gemeenteraad heeft daar op 25 november mee ingestemd en de VVD is daar superblij mee. Het gebouw staat inmiddels al lang leeg en voor omwonenden en reizigers is het een vervelende plek geworden. Het is bovendien een gemeentelijk monument, waarvan de structuur nu nog intact is en nog gerestaureerd kan worden. Eerdere pogingen om er een nieuwe functie aan te geven zijn mislukt. De VVD is blij dat het dankzij moedige ondernemers en een doortastende aanpak van de gemeente nu toch lukt om het monument te redden. Met Chocolaterie Magdalena krijgt het zelfs een invulling die iets unieks toevoegt aan Vorden.

Het oude stationsgebouw is inmiddels al jaren een rotte kies in Vorden. Vele pogingen om het gebouw van de eigenaar over te nemen om er een nieuwe functie aan te geven zijn mislukt. Ook het plan van Chocolaterie Magdalena om te verhuizen van de huidige kleine locatie in Wichmond naar dit ruime en goed bereikbare pand dreigde te mislukken. Voor VVD-wethouder monumentenzorg Willen Buunk het moment om net iets meer te doen dan gebruikelijk in erfgoedbeleid, om deze kans niet laten lopen. Hij overtuigde de eigenaar ervan om het pand te verkopen aan de gemeente. De gemeente verkoopt het pand na een afwaardering door aan de ondernemers die het gaan restaureren. In plaats van een subsidie draagt de gemeente op deze manier € 200.000 bij aan de restauratie en maakt het mogelijk om een provinciale restauratiesubsidie voor het project te verwerven. De totale restauratiekosten bedragen meer dan 1 miljoen euro.

De VVD fractie vindt het belangrijk dat op deze manier de restauratie van het oude stationsgebouw op een hoog kwaliteitsniveau uitgevoerd kan worden. Woorvoerder Thea Lusink: “Het is echt fantastisch dat het nu eindelijk lukt om dit monument in ere te herstellen. De gemeente heeft eerder de restauratie van de Coops molen in Zelhem, het kerkje in Laag-Keppel en de Eekschuur in Hummelo mogelijk gemaakt. In dit rijtje hoort dit bijzondere stationnetje in Vorden. Wij wensen de ondernemers heel veel succes met dit bijzondere en spannende initiatief.