VVD Bronckhorst op werkbezoek bij De Wiersse

 16 december 2022

De VVD raadsleden, Hans Puijk, Danielle Rouwen, Gerbert Tiecken en Thea Lusink, en VVD commissielid Stefan Beijer zijn op 25 november op werkbezoek geweest bij Kasteel en Landgoed De Wiersse in Vorden. Kasteelbewoners en landgoedbeheerders Aart Jonkers en Marie Catacre hebben de VVD fractie uitgebreid geïnformeerd over het beheren van hun indrukwekkende landgoed.  

Kasteel De Wiersse is een rijks beschermde historische buitenplaats met 48 complexonderdelen, waaronder het kasteel met de bijgebouwen, diverse boerderijwoningen en schuren, en een eigen boerderij met o.a. Blonde d’Aquitaine koeien.

Aart en Marie zijn met hun gezin de bewoners van het kasteel en beheren vanuit de stichting het historisch landgoed,  bestaande uit 300 hectare grond, waarvan 16 hectare tuin is omringd door 32 hectare landschapspark. Met de nodige medewerkers en vrijwilligers wordt het complete landgoed onderhouden en geëxploiteerd; jaarlijks onderhoud van de gebouwen en beheer van de natuur en landschap in continu veranderende (klimaat)omstandigheden (m.n. waterbeheersing/droogte). Het landgoed is toegankelijk voor fietsers en wandelaars, en de prachtige tuinen worden jaarlijks bezocht door toeristen en studenten.    

Voor de VVD vormt het koesteren van, en blijven investeren in monumentaal- en agrarisch erfgoed in onze gemeente een belangrijk speerpunt. De toekomstplannen betreffende de subsidieverordening van monumenten en agrarisch erfgoed staat binnenkort weer op de agenda van de gemeenteraad.