Waar komen de Uuthuuskes in Bronckhorst?

 24 januari 2022

De Achterhoekse "Uuthuuskes" hebben het nationale nieuws gehaald. Het RTL Nieuws berichtte hoe prachtige verplaatsbare en circulaire huizen voor jongeren in Aalten worden gebouwd. Het zijn betaalbare huisjes die het voor jongeren mogelijk maken eindelijk het ouderlijk huis uit te gaan. De VVD wil ook in Bronckhorst plek voor Uuthuuskes maken.

Uuthuuskes zijn snel en goedkoop te realiseren in een fabrieksmatige productie compleet met interieur voor rond de €100.000,-.  Ze worden in de regio geproduceerd en zijn geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens. De maatvoering en inrichting is naar behoefte aan te passen. Omdat de flexwoningen op een plek met een tijdelijke woonbestemming staan, kunnen ze snel gerealiseerd worden. En omdat ze verplaatsbaar zijn kan er later op een andere plek ook weer iemand in wonen. Ze hebben aan een klein perceel voldoende en als huurwoning worden ze aangeboden voor een huurprijs van rond €525,-/maand. De Uuthuuskes in Aalten zijn een regionaal voorbeeldproject. De gemeente Oude IJsselstreek heeft inmiddels ook voor honderd van deze flexwoningen plaatsgemaakt.

Goed voorbeeld doet volgen, maar in Bronckhorst blijft het vooralsnog stil op dit front. Ten onrechte. De VVD ziet in deze Uuthuskes een ideale oplossing als overbrugging voor jongeren die wel het huis uit willen, maar nog geen eigen woning kunnen betalen. Of nog niet weten waar ze later willen wonen. Woordvoerder Thea Lusink: “De Uuthuuskes zien er hartstikke mooi uit. Klein, maar slim ontworpen en bovendien duurzaam. Ik snap niet waarom we in Bronckhorst nog geen project hebben. Ik zie wel mogelijkheden, zoals het terrein van voormalige voetbalvelden bij Hoog-Keppel. Of gemeentelijke grondlocaties bij Zelhem. En als een particulier een stukje grond voor 10 of 15 jaar wil verhuren moet dat toch ook kunnen?”

Gesprekken met de wethouder hebben nog niet duidelijk gemaakt of er al een project gestart is in Bronckhorst. Kandidaat raadslid Stefan Beijer: “Het zou mooi zijn als dit wordt opgepakt. Ik heb zelf een fijne woonplek, maar jonge mensen in mijn vriendenkring zouden hier snel mee geholpen kunnen worden. En het lijkt mij eigenlijk ook wel een mooi alternatief voor ouderen die kleiner willen wonen. Dat zouden we toch ook kunnen proberen?”.

De VVD ziet de Uuthuuskes als een slimme tijdelijke oplossing om mensen snel aan een huis te helpen. Dat geeft ook de tijd om voldoende gewone bouwprojecten op te starten, want uiteindelijk is het de bedoeling van de VVD om minstens 2.500 woningen extra te bouwen verspreid over alle dorpen en buurtschappen in Bronckhorst.